Gedragstherapie

Wat je moet weten over hondengedragstherapie en hoe je hondengedrag kan sturen

Probleemgedrag kan in de meeste gevallen door training eenvoudig worden opgelost.  Veel voorkomende problemen zijn bijvoorbeeld opdringerigheid, in huis de behoefte doen, knagen aan meubels en andere voorwerpen, aanhoudend blaffen, en zo zijn er nog wel een aantal. Als gedragsdeskundige help ik je om de oorzaak van dat gedrag te achterhalen en uiteraard ook op te lossen. 

Tijdens een eerste consultatie (ongeveer een 2-tal uurtjes) maken we allemaal kennis met elkaar: het baasje (of baasjes), de hond en ikzelf. De gedragstherapie begint in feite al bij deze kennismaking. Wat hierna volgt is een observatie van het probleemgedrag, niet alleen het gedrag van de hond maar ook hoe het baasje daarop reageert. Na deze observatie maak ik een gedragsanalyse en werk ik een trainingsplan uit. Dat trainingsplan is geen standaard plan maar is gebaseerd op jouw persoonlijke situatie, het hondje en het specifieke probleem. Ik demonstreer de oefeningen en oefen ze vervolgens samen met het baasje en de hond in. Vanaf het ogenblik dat ik vertrek, is het voor het baasje vooral een kwestie van volhouden en de oefeningen consequent correct te blijven doen. 

Al is één consultatie meestal voldoende, het kan natuurlijk zo zijn dat het probleem meerdere sessies vergt om opgelost te raken. Mijn werk als hondengedragsdeskundige en hondentrainer stopt niet als ik de deur achter me toe trek. Uiteraard probeer ik je eerst graag telefonisch of per email kosteloos een antwoord te geven op vragen die je nog hebt na een consultatie. Moest het niet mogelijk blijken om een specifieke vraag vanop afstand te beantwoorden, kan er altijd worden gekozen voor een vervolg-consult.